Zilele Filmului Maghiar vor începe peste trei săptămâni

Zilele Filmului Maghiar vor începe peste trei săptămâni

Zilele Filmului Maghiar vor începe peste trei săptămâni

Festivalul va avea loc și în acest an la Cluj-Napoca, alături de alte 15 localități, în perioada 4-8 octombrie. Filmul de deschidere al Filmtettfeszt va fi legendarul Control, în vârstă de 20 de ani. Filmul va fi proiectat în Cluj-Napoca în prezența actorului Csányi Sándor, care joacă rolul principal.

Pe 4 octombrie, cea de-a 23-a ediție a Festivalului de Film Maghiar din Transilvania Filmtettfeszt va începe la Cluj-Napoca cu proiecția filmului Control (Kontroll), cel mai de succes film cult maghiar din ultimele două decenii. În zilele următoare, grație partenerilor noștri organizatori locali, veți putea viziona o selecție de filme maghiare și în Timișoara, Arad, Oradea, Satu Mare, Baia Mare, Gherla, Săvădisla, Sibiu, Brașov, Sfântu Gheorghe, Târgu Secuiesc, Covasna, Gheorgheni, Miercurea Ciuc și Odorheiu Secuiesc.

Control, de Antal Nimród, este unul dintre cele mai de succes filme maghiare din ultimele două decenii. Realizat într-o epocă dominată de filmele de artă, cineastul crescut în SUA, cu o experiență în producția de videoclipuri, a adoptat o abordare liberă și îndrăzneață a genurilor. Control a fost prima peliculă maghiară filmată în întregime în metroul din Budapesta și, deși amestecă elemente de comedie, romantism, dramă socială și psihothriller, imaginile sale rămân echilibrate și incitante.

Eroii săi de zi cu zi sunt controlorii de bilete de metrou care încearcă să își facă meseria, uneori umilitoare și uneori periculoasă, în mijlocul disprețului pasagerilor. Cel mai misterios dintre aceștia este Bulcsú, în vârstă de 30 de ani, care a abandonat o carieră de succes ca inginer, a intrat în subteran și refuză să părăsească metroul chiar și după ce își termină orele de lucru. Monotonia vieții sale de zi cu zi este tulburată doar de apariția unei fete fermecătoare și a unui criminal în serie care vânează pasageri.

Ca și în anii precedenți, programul Zilelor Filmului Maghiar este alcătuit dintr-o selecție de filme maghiare recente, după principiul unei diversități de gen cât mai colorate. Filmele vor fi proiectate cu subtitrare în limba română, iar programul va fi disponibil în curând pe filmtettfeszt.ro. Filmele din secțiunea competitivă a festivalului, Filmgalopp, vor fi proiectate la Cluj vineri, 6 octombrie, dar vor putea fi vizionate și în alte câteva locații și online timp de câteva zile: votul publicului va avea loc online.