Despre premiul Mânzul Şarg

Premiul Mânzul Şarg pentru întreaga carieră este oferit anual, din 2012, de Asociaţia Filmtett. Numele premiului este, de fapt, titlul primului film artistic maghiar din Transilvania. Anual, prin acest premiu este onorată o personalitate de marcă a cinematografiei care, prin activitatea sa, a sprijinit sau sprijină formarea tinerilor cineaşti transilvăneni, precum și a celor deja consacrați.

În 2015 trofeul a fost realizat de sculptorul Adam Koncsag, iar începând din 2016, trofeul este realizat de orădeanca Jankó Szép Noémi. Suma de 1 000 000 forinți sunt oferiți an de an de Institutul Național de Film din Ungaria.

În 2020, premiul i se acordă lui Szederkényi Miklós.

Directorul de producție și producătorul în vârstă de 67 de ani și-a început cariera ca stagiar în 1977 la baza a II-a a Uzinei de film din Ungaria, după care a devenit asistent de producție la Studioul de filme de popularizare a științelor (Népszerű-Tudományos Stúdió), iar din 1983 a colaborat ca director de producție la realizarea unor filme educaționale și documentare.

Trei ani mai târziu lucra deja în funcția de coordonator la departamentul pentru filme de televiziune (Televíziós Filmek Főosztálya) din cartierul Pasarét, iar în 1992, fiind membru al redacției MOVI Duna, a participat la producerea primei emisiuni difuzate experimental prin satelit. După ce studioul MOVI s-a închis în 1994, Szederkényi a continuat ca director de producție al filmelor Fundației Dunatáj.

Prin intermediul fundației a ajuns să lucreze cu mulți regizori de documentare transilvăneni, printre care cu Bálint Arthur, Zágoni Balázs, Sylvester Lajos, Farkas György, Fischer István, Vörös T. Balázs, participând totodată la realizarea filmelor cu tematică legată de România ale mai multor regizori ungari (de ex. Buglya Sándor, Zsigmond Dezső, Czigány Zoltán, Mohi Sándor). Ca mărturie a interesului său acordat Transilvaniei stau filmele-portret despre mari personalități ale regiunii, dar a fost preocupat și de istoria nobilimii ardelene. Șirul continuă, opera sa numărând aproape sute de proiecte, acestea oferind o imagine completă despre prezentul și trecutul Transilvaniei și al regiunilor învecinate, Szederkényi realizând filme despre secui, ceangăi, sași, români, țigani și maghiari.

În cadrul celei de-a 20-a ediție a Zilelor Filmului Maghiar Filmtettfeszt va fi proiectat, ca  omagiu adus lui Szederkényi Miklós, laureat cu Premiul Mânzul Șarg 2020, filmul artistic Legalább Európát… Scurtmetrajul regizat de Fischer István în 1971 a fost interzis de cenzură, publicul larg a putut să-l vizioneze abia peste 30 de ani.

În anii percedenți premiul i-a fost înmânat

  • regizoarei, scenaristei și profesoarei Fekete Ibolya (2019)
  • regizorului, directorului de imagine Sára Sándor (2018)
  • profesoarei Pethő Ágnes (2017)
  • creatorului de filme de animație, profesorului și fondatorului de festival Patrovits Tamás (2016)
  • regizorului, profesorului universitar Balogh Zsolt (2015)
  • producătorului Muhi András (2014)
  • regizorului, producătorului și profesorului universitar Buglya Sándor (2013)
  • producătorului Durst György (2012)

-

-

-

-

-

-

-

-

-