Filmgalopp – Competiția filmelor maghiare din Transilvania
Începând din 2017, câștigătorul/câștigătoarea Marelui Premiu al competiției Filmgalopp (dedicată documentarelor maghiare din Transilvania) va primi și un trofeu. Varianta mai mică a celui înmânat odată cu premiul Mânzul Șarg, trofeul Filmgalopp este realizat tot de orădeanca Jankó Szép Noémi. Câștigătorul/câștigătoarea Filmgalopp va primi un premiu de un milion de forinți, oferit de Autoritatea Națională de Media și Infocomunicații din Ungaria.
Competiția de scurtmetraje de ficțiune maghiare din Transilvania 2024
Filmele din competiție, în ordinea alfabetică a numelor regizorilor (în paranteză cu locul de naștere al regizorului și datele filmului):
- Becsky Tamás: Omul cu ciocanul, Cluj, 1972 (Bistrița, 2024, 19 min., p. UBB)
- Bodor Balázs: Fecioara e pregătită (Cluj, 2024, 16 min., p. Univ. Sapientia, Sparks)
- Eröss Henrietta: Fata mea (Miercurea-Ciuc, 2024, 10 min., p. Univ. Sapientia) – premiul publicului și premiul special NMHH
- Fazakas Lehel: mater noster (Sfântu Gheorghe, 2024, 22 min., p. Univ. Sapientia)
- Hatházi Rebeka: Douăzeci și șapte aprilie (Cluj, 2024, 18 min., p. UBB)
- Horváth Nóra: Portocală (Târgu-Mureș, 2024, 15 min., p. Univ. Sapientia)
- Makkai Márk: Jackpot (Marghita, 2024, 25 min., p. UBB) – premiul special al juriului
- Márton Zsombor: Solistițiu (Sfântu Gheorghe, 2024, 20 min., p. Univ. Sapientia)
- Máté Alexandra-Diána: Minune (Târgu-Mureș, 2024, 18 min., p. UBB)
- Nagy Márton: Hanna & Flóra (Cluj, 2023, 25 min., p. Univ. Sapientia)
- Paniti Roland: Pasărea se așează pe o ramură imaginară (Șimleu Silvaniei, 2024, 23 min., p. UBB) – marele premiu
- Polacsek Zsófia: Momentul nostru tandru (Cluj, 2024, 20 min., p. Fundația Dunatáj Alapítvány, Univ. Sapientia)
Juriul competiției din 2024:
- Moldovai Katalin – regizor de film, scenarist. Născută la Sovata în 1982, a absolvit Universitatea Sapientia, specializarea cinematografie-fotografie-media în 2013 și și-a continuat studiile la Universitatea Metropolitană din Budapesta. Filmul său de 24 de minute intitulat Ca și până acum a concurat la Stockholm, respectiv la secțiunea Cinéfondation a Festivalului Internațional de Film de la Cannes. Primul său lungmetraj, Fără aer, a debutat în competiția Festivalului Internațional de Film de la Toronto și a fost premiat la Varșovia, Arras și Salonic.
- Szabó R. Ádám – jurnalist, critic de film, autor regulat la Filmtett din 2013, cu peste 170 de articole – studii, interviuri, cronici de festivaluri și filmări, recenzii de carte și un număr mare de critici de film – semnate până în prezent în arhiva filmtett.ro. A lucrat ca editor de imagine și prezentator la Televiziunea Maghiară din Transilvania, ca prezentator la Erdély FM și a publicat scrieri pe portalul vásárhely.ro. În prezent, lucrează ca operator și editor de imagine la Nyitott Akadémia. De asemenea, îi place să scrie ficțiune: cartea sa din 2018 Rozsé kalandjai (Aventurile lui Rozsé) deconstruiește genul romanului polițist. A fost câștigătorul Premiului Fám Erika în 2023.
- Varga Ferenc – jurnalist și redactor. Lucrează pentru publicații online și tipărite începând din 2000. Între 2003 și 2017 a fost redactorul rubricii de film al portalului Origo, iar în prezent este redactor și autor al revistei Recorder. Din 2012 este redactorul și gazda podcastului Filmklub, în care discută cu membri proeminenți ai industriei cinematografice maghiare sau prezintă cronici despre festivaluri de film. Din 2003 are emisiune proprie la Tilos Rádió. Anul trecut a început să comemoreze o profesie pe cale de dispariție (așa-numitul „critic de film”) prin podcastul Kritikusok hete (Săptămâna criticilor). Căsătorit, tată a două fete gemene.
Festivitatea de premiere a avut loc sâmbătă, 6 octombrie 2024 la Cluj. În afară de premiile mai sus menționate, Vaida Emánuel (Portocală) a primit un premiu special pentru fotografie, iar tânăra actriță a mai multor filme din competiție, Kerekes Barbara a luat premiul special pentru actorie. Mai multe detalii aici.
Competiția de filme documentare maghiare din Transilvania 2023
În 2023, juriul Asociației Filmtett a selectat opt documentare pentru cea de-a 9-a ediție a competiției pentru tinerii regizori maghiari din Transilvania. Iată lista filmelor în ordine alfabetică după numele regizorului, cu locul de naștere al acestuia, anul de realizare, durata și producătorul:
- Birtalan Albert: Apărătoarea memoriei, Gergely Erzsébet (Az emlékezet őrzője, Gergely Erzsébet, Zalău, 2023, 22', Video Pontes, UBB)
- Csiki Zsuzsanna: Arhive risipite (Kallódó hagyatékaink, Ciumani, 2023, 48', Asociația Culturală Minerva)
- Dénes Petra: Vecinii noștri (Szomszédok, Sfântu Gheorghe, 2023, 24', Universitatea Metropolitan, Budapesta) – marele premiu și premiul publicului
- Fábián Andor: Corzi și fire de sorți (Hangszerhúrok, sorsfonalak, Odorheiu Secuiesc, 2022, 41', producție independentă)
- László Barna: El Camino. Calea focului și a apei (A tűz és víz útján, Odorheiu Secuiesc, 2023, 25', gy. Picture Lock Coproduction)
- Simó Boglárka: Dorința lui Albert (Albert vágya, Odorheiu Secuiesc, 2023, 21', UBB)
- Szatmári Loretta: Preludiu (Oradea, 2023, 9', Universitatea Sapientia) – premiul special oferit de Autoritatea Națională de Media și Infocomunicații, Ungaria
- Székely Péter: Street-Legal (Timișoara, 2023, 16', UBB) – premiul special al juriului
În curând...
Competiția de filme documentare maghiare din Transilvania 2021
Filmele secțiunii de competiție în 2021:
- Gyuri (r. Szigeti Szenner Szilárd)
- Imagini din camera întunecată (Előhívás, r. Dózsa Endre)
- Locuitorii din stup (Being a Bee, r. Medve Ferenc)
- Mâna lui Dumnezeu (Isteni kéz, r. László Barna)
- Spații interioare (Inside Places, r. László József)
- Stele orfane (Árva csillagok, r. Simó Boglárka)
- Timpul gemenilor (Zeit der Zwillinge, r. Visky Sámuel)
Membrii juriului competiției sunt:
- dr. Tamás Kollarik – profesionist din domeniul cinematografiei și creator de filme premiat cu Premiul „Bánffy Miklós” și Premiul Filmului Maghiar. Producător, profesor universitar, fostul conducător al programului de patronaj Magyar Média Mecenatúra, al Arhivei Naționale a Audiovizualului din Ungaria (Nemzeti Audiovizuális Archívum) și al centrului de educație pentru alfabetizare media Bűvösvölgy (Bűvösvölgy Médiaértés-oktató Központ). Membru al Comisiei pentru Televiziune a Institutului Național de Film din Ungaria. Prezintă regulat la conferințe și festivaluri internaționale și maghiare, de numele său se leagă multe publicații cinematografice și cărți de specialitate și a participat la crearea mai multor filme.
- Viktor Oszkár Nagy – regizor, scenarist. Deși a devenit cunoscut în primul rând ca regizor de lungmetraje (Apaföld, Hajónapló, Hivatal ș.a.m.d.), Nagy a regizat și nenumărate filme documentare; în acestea din urmă apar și subiecte de interes transilvănean. Anul acesta sosește la festivalul Filmtettfeszt împreună cu comedia intitulată Becsúszó szerelem (O altă ligă) și documentarul despre ceangăi intitulat Tündérország – Ferenc útja (Țara zânelor – drumul lui Ferenc).
- dr. Szilárd Ferenczi – istoric, istoric de film și cercetător clujean. Din 2007 este colaborator regulat și loial al revistei Filmtett (care acum apare exclusiv online), coredactorul și unul dintre autorii volumului de studii intitulat A mozisátortól a tévétoronyig (De la cortul de cinema până la turnul TV). Scrie cu bucurie critică (și) despre filme documentare transilvănene, însă cele mai valoroase lucrări ale sale sunt eseurile ample care dezvăluie câte un capitol din istoria filmului și al cinematografiei maghiare din România. La ediția din anul trecut a festivalului Filmtettfeszt – Zilele Filmului Maghiar i s-a acordat premiul pentru critică de film al Asociației Filmtett.
Premiile secțiunii de competiție:
- Marele premiu – 1 000 000 Ft, oferiți de Institutul Național de Film din Ungaria, pentru regizorul celui mai bun film documentar transilvănean;
- Premiul special al juriului – 1000 RON, oferiți de Medline;
- Premiul publicului – 1000 RON, oferiți de Nobila Casa regizorului celui mai popular film documentar transilvănean.
Competiția de scurtmetraje de ficțiune maghiare din Transilvania 2020
Filmele secțiunii de competiție:
- Liniște, vă rog (Csendet kérünk, r. Incze Kata) – Premiul Filmgalopp (ex aequo)
- România liberă (Szabad Románia, r. Sós Timothy) – Premiul Filmgalopp (ex aequo), Premiul Publicului
- Când ne vom întâlni (Amikor találkozunk, r. Sztercey Szabolcs)
- Ceea ce nu am observat (Amit nem vettünk észre, r. Farkas Boglárka Angéla)
- Foame (Éhség, r. Kéri László)
- MásCara (r. Szitai Eszter)
- Panica de deschidere (Kapunyitási pánik, r. Ungváry Oscar)
- Prea târziu (Ebgondolat, r. Frunza Roland)
- Spre casă (Hazafelé, r. László József)
Membrii juriului:
- Cristina Groșan – Scurtmetrajele regizoarei și artistei vizuale originare din Arad și stabilită la Budapesta (printre ele cele prezentate și la Filmtettfeszt: În curs de transformare / Átalakítás folyamatban, Văruit de noapte / Éjszakai festés și Vacanță la malul mării / Vakáció a tengerparton) au avut succes la marile festivaluri ale lumii, de la Palm Springs la Clermont-Ferrand, de la Sarajevo la Londra, de la Helsinki la Sankt Petersburg sau Salonic. Urmează premiera primului ei lungmetraj, Things Worth Weeping For / A legjobb dolgokon bőgni kell.
- Lichter Péter – Redactorul revistei de artă cinematografică Prizma, autor constant al publicațiilor Filmvilág, Metropolis și hvg.hu, critic și specialist în estetica filmului, a atras atenția cineaștilor asupra sa cu peste o duzină de creații experimentale abstracte cu atmosferă lirică (printre acestea: Frozen May / Fagyott május, Empty Horses / Üres lovak, The Philosophy of Horror / A horror filozófiája). Cele patru volume ale sale conțin studii din domeniul istoriei și esteticii filmului.
- Pálffy Tibor – Actorul de teatru multipremiat din Sfântu Gheorghe joacă de mai bine de două decenii și în filme. L-am putut urmări între altele în peliculele Sinister Shadow / Rossz árnyék, Katalin Varga / Varga Katalin balladája, Dallas Pashamende, Bibliotheque Pascal, iar cel mai recent a jucat unul dintre rolurile principale în comedia Lajkó – țigan în cosmos / Lajkó – cigány az űrben. I-a instruit în mai multe rânduri pe tinerii participanți la Filmtett Workshop despre cum să facă față provocărilor din fața camerelor de filmat.
Competiția de filme documentare maghiare din Transilvania 2019
Filmele secțiunii de competiție:
- Fiul meu, Iulian (Fiam, Iulian, r. Ugron Réka) – Premiul Filmgalopp
- Corn cu lapte (Tejjel kifli, r. Miklós Nóra) – Premiul Publicului
- Miyu (r. Püsök Botond)
- Poftiți vă rog! (r. Serestély Szilárd)
- Ritmul Ghimeșului (Gyimesek ritmusa, r. Csapó Huba)
- Rodion by G.A. (r. Gödri Attila)
Membrii juriului:
- Báron György, estet și critic de film, președintele secțiunii de critică a Uniunii Naționale a Jurnaliștilor Maghiari, reprezentantul FIPRESCI din Ungaria, profesor universitar. Este un membru constant în juriile festivalurilor de film maghiare și internaționale.
- Csuja László, regizor de film și scenarist. După o lungă carieră în realizarea de scurtmetraje, primul său lungmetraj, Valea cu Flori, a avut premiera la Festivalul de Film de la Karlovy Vary, unde a primit premiul special al juriului – East of West. De asemenea, filmul său, Războiul de nouă luni, a primit premiul special al juriului la Festivalul de Film de la Sarajevo.
- Lévai Balázs, regizor de film, scenarist, producător, fost om de televiziune. În urmă cu câțiva ani și-a prezentat la Filmtettfeszt filmul Las să treacă, iar în acest an, în cadrul festivalului va putea fi vizionat documentarul său intitulat Fenomenul Pécs.
Competiția de scurtmetraje de ficțiune maghiare din Transilvania 2018
Filmele secțiunii de competiție:
- Ca şi până acum (Ahogy eddig, r. Moldovai Katalin) – Premiul Filmgalopp (ex aequo)
- Your Face Without The Screen (r. Sztercey Szabolcs Benedek) – Premiul Filmgalopp (ex aequo)
- Small Talk (r. Incze Kata) – Premiul Publicului
- Duminică (Vasárnap, r. Frunza Roland)
- Feşăn de comună (Falu Fessön, r. Simó Ibolya)
- Nova (r. Kovács Nóra)
- Salut, Laci (Szevasz, Laci, r. Csurka László-Csongor)
- Somnambulul (Alvajáró, r. Tasnádi Levente)
Membrii juriului:
- Deák Kristóf – Regizor, scenarist, monteur, producător maghiar, laureat cu Premiul Balázs Béla; autorul filmului Sing (Mindenki) – producția a fost premiată cu Oscar în 2017, în categoria Best Live Action Short Film. Membru al academiei americane de film.
- Pápai Zsolt – Critic de film, lector universitar la Departamentul de Ştiinţe Cinematografice al Facultăţii de Filologie din cadrul Universităţii Eötvös Loránd. Timp de mai mulţi ani, a predate la secţia de cinematografie din cadrul Colegiului pentru Institutori din Esztergom, la Universitatea din Szeged şi la Universitatea Pázmány Péter. Publică critică cinematografică, studii, eseuri şi interviuri de mai bine de 20 de ani pe toate platformele de specialitate.
- Osváth Gábor – producător. După finalizarea studiilor de Teatru şi Film, şi-a înfiinţat propria firmă, cu denumirea de Filmfabriq, apoi s-a alăturat formaţiei Boddah, împreună cu Rév Marcell şi Szimler Bálint. A fost producătorul filmului Balaton Method, iar mai târziu, de numele lui s-au legat mai multe filme de scurt metraj, respectiv documentare. În vara aceasta, a realizat primul său film de ficţiune, întitulat Impromptu (r. Nagy Zoltán), respectiv nu demult a terminat un film de televiziune, în regia lui Deák Kristóf, deţinător al Premiului Oscar.
Competiția de filme documentare maghiare din Transilvania 2017
Filmele secțiunii de competiție:
- Angela (r. Püsök Botond) – Premiul Filmgalopp (ex aequo)
- Babuka în iarbă (Babuka a fűben, r. Búzási Gyopár-Orsolya) – Premiul Filmgalopp (ex aequo)
- Mirificul Lacu Roșu (r. Dezső Mátyás) – Premiul Publicului
- Culturistul (A testépítő, r. Bán Attila)
- MONYO+BABA (r. Simó Ibolya)
- Portrete în pantă (Domboldali portrék, r. Bartincki Tamara)
- Tomi, Ervin și școala (Tomi, Ervin és az iskola, r. Simó Ibolya)
Membrii juriului în 2017:
- Fekete Ibolya – regizoare laureată a premiului Balázs Béla, scenaristă, cadru universitar. Cel mai recent film al ei, Mama și toți țăcăniții din familie, a avut succes în cadrul mai multor festivaluri internaționale de film, a fost filmul cu cei mai mulți spectatori al Filmtettfeszt 2016.
- Szomjas György – regizor, laureat al premiilor Kossuth și Balázs Béla, creator de gen cinematografic – easternul sau gulyáswesternul –, regizorul a numeroase filme documentare.
- Boros Zoltán – regizor de filme documentare, redactor al redacției maghiare de la București a Televiziunii Române încă din 1971, reîntemeietorul acestei redacții – după Revoluție, apoi redactor-șef al aceleiași redacții.
Competiția de scurtmetraje de ficțiune maghiare din Transilvania 2016
Filmele secțiunii de competiție:
- Așa să șchiopătezi! (Csoszogj úgy, r. Szőcs Petra) – Premiul Filmgalopp
- Kendeffy (r. Püsök Botond) – Premiul Publicului
- Infinity Cycles (r. Bende Attila)
- Headhunters (Fejvadász, r. Dragu Erika)
- Văruit de noapte (Éjszakai festés, r. Groșan Cristina)
- Adevăr sau provocare (Igazság vagy merészség, r. Kovács Katalin)
- Rămâne între noi (r. Nagy Anita Noémi)
- Melc, melc-codobelc (Csiga-biga, r. Skovrán Tünde)
Membrii juriului:
- Hegedűs Bálint este un scenarist de al cărui de nume se leagă atât filme artistice, cât și seriale TV. Autor al unor cărți de dezvoltare personală, Hegedűs Bálint a participat și ca editor de scenarii în diverse producții. A înființat o companie de consultanță în domeniul scenariilor și a fost printre primii profesioniști din Ungaria care au organizat schimburi de experiență între scenariști . Actualmente este directorul de dezvoltare a scenariilor în cadrul Fondului Național Maghiar de Film (Ungaria).
- Kárpáti György – conferențiar universitar, secretar principal interimar al Federației Internaționale a Criticilor de Film (FIPRESCI), critic de film, editorul mai multor volume pe teme cinematografice. Va fi unul din coordonatorii workshopului de cronică de film din cadrul Filmtettfeszt.
- Osváth Gábor producător. Și-a început cariera ca freelancer, iar în 2012 a înființat compania Filmfabriq, care în 2014 a devenit Boddah. El a produs filmul Balaton Method, difuzat anul trecut în cadrul Filmtettfeszt, dar și mai multe scurtmetraje, filme documentare și producții TV.
Competiția de scurtmetraje de ficțiune maghiare din Transilvania 2015
Filmele secțiunii de competiție:
- Poveste (Mese, r. Bertóti Attila) – Premiul Filmgalopp (ex aequo)
- Romanian Sunrise (r. Visky Ábel) – Premiul Filmgalopp (ex aequo); Premiul Publicului
- Client (Kliens, r. Halmen József)
- După sezon (Szezon után, r. Moldovai Katalin)
- Imobil (Ingatlan, r. Besenyei Katalin)
- Investiția perfectă (Tökéletes befektetés, r. Simó Ibolya)
- Memento (r. Bende Attila)
- Paradisul roșiei (A Paradicsom, r. Bán Attila)
- Phenomena (r. Fazekas Gyöngyi)
- Ridică-te și umblă! (Kelj fel, és járj!, r. Bán József)
- Sub gheață (Jég alatt, r. László Barna)
Membrii juriului în 2015:
- Angelusz Iván, producător principal al Katapult Film, casă de producţie pe care a înfiinţat-o în 2002 împreună cu restul membrilor clasei cineastului Simó Sándor. Este responsabil pentru mai multe coproducţii româno-maghiare. La Filmtettfest 2015 reprezintă, în calitate de producător, filmul "Parcarea".
- Mihai Fulger, critic de film, membru al juriilor FIPRESCI în cadrul mai multor festivaluri internaţionale de film, redactor al revistei Film, a scris pentru mai multe publicaţii, precum Cultura, Observator Cultural şi istoriafilmului.ro.
- Szimler Bálint, regizor de film, a realizat mai multe scurtmetraje şi filme documentare. Producţia "Sunt aici" s-a aflat în competiţie la Festivalul de la Cannes, a fost nominalizată la categoria scurtmetraj în cadrul Festivalului Filmului European 2010 şi a câştigat premiul pentru scurtmetraj în 2010, la Săptămâna Filmului Maghiar. Szimler Bálint este prezent la Filmtettfest şi în calitate de regizor al filmului "Metoda Balaton".
Competiția de scurtmetraje de ficțiune maghiare din Transilvania 2024
Filmele din competiție, în ordinea alfabetică a numelor regizorilor (în paranteză cu locul de naștere al regizorului și datele filmului):
- Becsky Tamás: Omul cu ciocanul, Cluj, 1972 (Bistrița, 2024, 19 min., p. UBB)
- Bodor Balázs: Fecioara e pregătită (Cluj, 2024, 16 min., p. Univ. Sapientia, Sparks)
- Eröss Henrietta: Fata mea (Miercurea-Ciuc, 2024, 10 min., p. Univ. Sapientia) – premiul publicului și premiul special NMHH
- Fazakas Lehel: mater noster (Sfântu Gheorghe, 2024, 22 min., p. Univ. Sapientia)
- Hatházi Rebeka: Douăzeci și șapte aprilie (Cluj, 2024, 18 min., p. UBB)
- Horváth Nóra: Portocală (Târgu-Mureș, 2024, 15 min., p. Univ. Sapientia)
- Makkai Márk: Jackpot (Marghita, 2024, 25 min., p. UBB) – premiul special al juriului
- Márton Zsombor: Solistițiu (Sfântu Gheorghe, 2024, 20 min., p. Univ. Sapientia)
- Máté Alexandra-Diána: Minune (Târgu-Mureș, 2024, 18 min., p. UBB)
- Nagy Márton: Hanna & Flóra (Cluj, 2023, 25 min., p. Univ. Sapientia)
- Paniti Roland: Pasărea se așează pe o ramură imaginară (Șimleu Silvaniei, 2024, 23 min., p. UBB) – marele premiu
- Polacsek Zsófia: Momentul nostru tandru (Cluj, 2024, 20 min., p. Fundația Dunatáj Alapítvány, Univ. Sapientia)
Juriul competiției din 2024:
- Moldovai Katalin – regizor de film, scenarist. Născută la Sovata în 1982, a absolvit Universitatea Sapientia, specializarea cinematografie-fotografie-media în 2013 și și-a continuat studiile la Universitatea Metropolitană din Budapesta. Filmul său de 24 de minute intitulat Ca și până acum a concurat la Stockholm, respectiv la secțiunea Cinéfondation a Festivalului Internațional de Film de la Cannes. Primul său lungmetraj, Fără aer, a debutat în competiția Festivalului Internațional de Film de la Toronto și a fost premiat la Varșovia, Arras și Salonic.
- Szabó R. Ádám – jurnalist, critic de film, autor regulat la Filmtett din 2013, cu peste 170 de articole – studii, interviuri, cronici de festivaluri și filmări, recenzii de carte și un număr mare de critici de film – semnate până în prezent în arhiva filmtett.ro. A lucrat ca editor de imagine și prezentator la Televiziunea Maghiară din Transilvania, ca prezentator la Erdély FM și a publicat scrieri pe portalul vásárhely.ro. În prezent, lucrează ca operator și editor de imagine la Nyitott Akadémia. De asemenea, îi place să scrie ficțiune: cartea sa din 2018 Rozsé kalandjai (Aventurile lui Rozsé) deconstruiește genul romanului polițist. A fost câștigătorul Premiului Fám Erika în 2023.
- Varga Ferenc – jurnalist și redactor. Lucrează pentru publicații online și tipărite începând din 2000. Între 2003 și 2017 a fost redactorul rubricii de film al portalului Origo, iar în prezent este redactor și autor al revistei Recorder. Din 2012 este redactorul și gazda podcastului Filmklub, în care discută cu membri proeminenți ai industriei cinematografice maghiare sau prezintă cronici despre festivaluri de film. Din 2003 are emisiune proprie la Tilos Rádió. Anul trecut a început să comemoreze o profesie pe cale de dispariție (așa-numitul „critic de film”) prin podcastul Kritikusok hete (Săptămâna criticilor). Căsătorit, tată a două fete gemene.
Festivitatea de premiere a avut loc sâmbătă, 6 octombrie 2024 la Cluj. În afară de premiile mai sus menționate, Vaida Emánuel (Portocală) a primit un premiu special pentru fotografie, iar tânăra actriță a mai multor filme din competiție, Kerekes Barbara a luat premiul special pentru actorie. Mai multe detalii aici.
Competiția de filme documentare maghiare din Transilvania 2023
În 2023, juriul Asociației Filmtett a selectat opt documentare pentru cea de-a 9-a ediție a competiției pentru tinerii regizori maghiari din Transilvania. Iată lista filmelor în ordine alfabetică după numele regizorului, cu locul de naștere al acestuia, anul de realizare, durata și producătorul:
- Birtalan Albert: Apărătoarea memoriei, Gergely Erzsébet (Az emlékezet őrzője, Gergely Erzsébet, Zalău, 2023, 22', Video Pontes, UBB)
- Csiki Zsuzsanna: Arhive risipite (Kallódó hagyatékaink, Ciumani, 2023, 48', Asociația Culturală Minerva)
- Dénes Petra: Vecinii noștri (Szomszédok, Sfântu Gheorghe, 2023, 24', Universitatea Metropolitan, Budapesta) – marele premiu și premiul publicului
- Fábián Andor: Corzi și fire de sorți (Hangszerhúrok, sorsfonalak, Odorheiu Secuiesc, 2022, 41', producție independentă)
- László Barna: El Camino. Calea focului și a apei (A tűz és víz útján, Odorheiu Secuiesc, 2023, 25', gy. Picture Lock Coproduction)
- Simó Boglárka: Dorința lui Albert (Albert vágya, Odorheiu Secuiesc, 2023, 21', UBB)
- Szatmári Loretta: Preludiu (Oradea, 2023, 9', Universitatea Sapientia) – premiul special oferit de Autoritatea Națională de Media și Infocomunicații, Ungaria
- Székely Péter: Street-Legal (Timișoara, 2023, 16', UBB) – premiul special al juriului
În curând...
Competiția de filme documentare maghiare din Transilvania 2021
Filmele secțiunii de competiție în 2021:
- Gyuri (r. Szigeti Szenner Szilárd)
- Imagini din camera întunecată (Előhívás, r. Dózsa Endre)
- Locuitorii din stup (Being a Bee, r. Medve Ferenc)
- Mâna lui Dumnezeu (Isteni kéz, r. László Barna)
- Spații interioare (Inside Places, r. László József)
- Stele orfane (Árva csillagok, r. Simó Boglárka)
- Timpul gemenilor (Zeit der Zwillinge, r. Visky Sámuel)
Membrii juriului competiției sunt:
- dr. Tamás Kollarik – profesionist din domeniul cinematografiei și creator de filme premiat cu Premiul „Bánffy Miklós” și Premiul Filmului Maghiar. Producător, profesor universitar, fostul conducător al programului de patronaj Magyar Média Mecenatúra, al Arhivei Naționale a Audiovizualului din Ungaria (Nemzeti Audiovizuális Archívum) și al centrului de educație pentru alfabetizare media Bűvösvölgy (Bűvösvölgy Médiaértés-oktató Központ). Membru al Comisiei pentru Televiziune a Institutului Național de Film din Ungaria. Prezintă regulat la conferințe și festivaluri internaționale și maghiare, de numele său se leagă multe publicații cinematografice și cărți de specialitate și a participat la crearea mai multor filme.
- Viktor Oszkár Nagy – regizor, scenarist. Deși a devenit cunoscut în primul rând ca regizor de lungmetraje (Apaföld, Hajónapló, Hivatal ș.a.m.d.), Nagy a regizat și nenumărate filme documentare; în acestea din urmă apar și subiecte de interes transilvănean. Anul acesta sosește la festivalul Filmtettfeszt împreună cu comedia intitulată Becsúszó szerelem (O altă ligă) și documentarul despre ceangăi intitulat Tündérország – Ferenc útja (Țara zânelor – drumul lui Ferenc).
- dr. Szilárd Ferenczi – istoric, istoric de film și cercetător clujean. Din 2007 este colaborator regulat și loial al revistei Filmtett (care acum apare exclusiv online), coredactorul și unul dintre autorii volumului de studii intitulat A mozisátortól a tévétoronyig (De la cortul de cinema până la turnul TV). Scrie cu bucurie critică (și) despre filme documentare transilvănene, însă cele mai valoroase lucrări ale sale sunt eseurile ample care dezvăluie câte un capitol din istoria filmului și al cinematografiei maghiare din România. La ediția din anul trecut a festivalului Filmtettfeszt – Zilele Filmului Maghiar i s-a acordat premiul pentru critică de film al Asociației Filmtett.
Premiile secțiunii de competiție:
- Marele premiu – 1 000 000 Ft, oferiți de Institutul Național de Film din Ungaria, pentru regizorul celui mai bun film documentar transilvănean;
- Premiul special al juriului – 1000 RON, oferiți de Medline;
- Premiul publicului – 1000 RON, oferiți de Nobila Casa regizorului celui mai popular film documentar transilvănean.
Competiția de scurtmetraje de ficțiune maghiare din Transilvania 2020
Filmele secțiunii de competiție:
- Liniște, vă rog (Csendet kérünk, r. Incze Kata) – Premiul Filmgalopp (ex aequo)
- România liberă (Szabad Románia, r. Sós Timothy) – Premiul Filmgalopp (ex aequo), Premiul Publicului
- Când ne vom întâlni (Amikor találkozunk, r. Sztercey Szabolcs)
- Ceea ce nu am observat (Amit nem vettünk észre, r. Farkas Boglárka Angéla)
- Foame (Éhség, r. Kéri László)
- MásCara (r. Szitai Eszter)
- Panica de deschidere (Kapunyitási pánik, r. Ungváry Oscar)
- Prea târziu (Ebgondolat, r. Frunza Roland)
- Spre casă (Hazafelé, r. László József)
Membrii juriului:
- Cristina Groșan – Scurtmetrajele regizoarei și artistei vizuale originare din Arad și stabilită la Budapesta (printre ele cele prezentate și la Filmtettfeszt: În curs de transformare / Átalakítás folyamatban, Văruit de noapte / Éjszakai festés și Vacanță la malul mării / Vakáció a tengerparton) au avut succes la marile festivaluri ale lumii, de la Palm Springs la Clermont-Ferrand, de la Sarajevo la Londra, de la Helsinki la Sankt Petersburg sau Salonic. Urmează premiera primului ei lungmetraj, Things Worth Weeping For / A legjobb dolgokon bőgni kell.
- Lichter Péter – Redactorul revistei de artă cinematografică Prizma, autor constant al publicațiilor Filmvilág, Metropolis și hvg.hu, critic și specialist în estetica filmului, a atras atenția cineaștilor asupra sa cu peste o duzină de creații experimentale abstracte cu atmosferă lirică (printre acestea: Frozen May / Fagyott május, Empty Horses / Üres lovak, The Philosophy of Horror / A horror filozófiája). Cele patru volume ale sale conțin studii din domeniul istoriei și esteticii filmului.
- Pálffy Tibor – Actorul de teatru multipremiat din Sfântu Gheorghe joacă de mai bine de două decenii și în filme. L-am putut urmări între altele în peliculele Sinister Shadow / Rossz árnyék, Katalin Varga / Varga Katalin balladája, Dallas Pashamende, Bibliotheque Pascal, iar cel mai recent a jucat unul dintre rolurile principale în comedia Lajkó – țigan în cosmos / Lajkó – cigány az űrben. I-a instruit în mai multe rânduri pe tinerii participanți la Filmtett Workshop despre cum să facă față provocărilor din fața camerelor de filmat.
Competiția de filme documentare maghiare din Transilvania 2019
Filmele secțiunii de competiție:
- Fiul meu, Iulian (Fiam, Iulian, r. Ugron Réka) – Premiul Filmgalopp
- Corn cu lapte (Tejjel kifli, r. Miklós Nóra) – Premiul Publicului
- Miyu (r. Püsök Botond)
- Poftiți vă rog! (r. Serestély Szilárd)
- Ritmul Ghimeșului (Gyimesek ritmusa, r. Csapó Huba)
- Rodion by G.A. (r. Gödri Attila)
Membrii juriului:
- Báron György, estet și critic de film, președintele secțiunii de critică a Uniunii Naționale a Jurnaliștilor Maghiari, reprezentantul FIPRESCI din Ungaria, profesor universitar. Este un membru constant în juriile festivalurilor de film maghiare și internaționale.
- Csuja László, regizor de film și scenarist. După o lungă carieră în realizarea de scurtmetraje, primul său lungmetraj, Valea cu Flori, a avut premiera la Festivalul de Film de la Karlovy Vary, unde a primit premiul special al juriului – East of West. De asemenea, filmul său, Războiul de nouă luni, a primit premiul special al juriului la Festivalul de Film de la Sarajevo.
- Lévai Balázs, regizor de film, scenarist, producător, fost om de televiziune. În urmă cu câțiva ani și-a prezentat la Filmtettfeszt filmul Las să treacă, iar în acest an, în cadrul festivalului va putea fi vizionat documentarul său intitulat Fenomenul Pécs.
Competiția de scurtmetraje de ficțiune maghiare din Transilvania 2018
Filmele secțiunii de competiție:
- Ca şi până acum (Ahogy eddig, r. Moldovai Katalin) – Premiul Filmgalopp (ex aequo)
- Your Face Without The Screen (r. Sztercey Szabolcs Benedek) – Premiul Filmgalopp (ex aequo)
- Small Talk (r. Incze Kata) – Premiul Publicului
- Duminică (Vasárnap, r. Frunza Roland)
- Feşăn de comună (Falu Fessön, r. Simó Ibolya)
- Nova (r. Kovács Nóra)
- Salut, Laci (Szevasz, Laci, r. Csurka László-Csongor)
- Somnambulul (Alvajáró, r. Tasnádi Levente)
Membrii juriului:
- Deák Kristóf – Regizor, scenarist, monteur, producător maghiar, laureat cu Premiul Balázs Béla; autorul filmului Sing (Mindenki) – producția a fost premiată cu Oscar în 2017, în categoria Best Live Action Short Film. Membru al academiei americane de film.
- Pápai Zsolt – Critic de film, lector universitar la Departamentul de Ştiinţe Cinematografice al Facultăţii de Filologie din cadrul Universităţii Eötvös Loránd. Timp de mai mulţi ani, a predate la secţia de cinematografie din cadrul Colegiului pentru Institutori din Esztergom, la Universitatea din Szeged şi la Universitatea Pázmány Péter. Publică critică cinematografică, studii, eseuri şi interviuri de mai bine de 20 de ani pe toate platformele de specialitate.
- Osváth Gábor – producător. După finalizarea studiilor de Teatru şi Film, şi-a înfiinţat propria firmă, cu denumirea de Filmfabriq, apoi s-a alăturat formaţiei Boddah, împreună cu Rév Marcell şi Szimler Bálint. A fost producătorul filmului Balaton Method, iar mai târziu, de numele lui s-au legat mai multe filme de scurt metraj, respectiv documentare. În vara aceasta, a realizat primul său film de ficţiune, întitulat Impromptu (r. Nagy Zoltán), respectiv nu demult a terminat un film de televiziune, în regia lui Deák Kristóf, deţinător al Premiului Oscar.
Competiția de filme documentare maghiare din Transilvania 2017
Filmele secțiunii de competiție:
- Angela (r. Püsök Botond) – Premiul Filmgalopp (ex aequo)
- Babuka în iarbă (Babuka a fűben, r. Búzási Gyopár-Orsolya) – Premiul Filmgalopp (ex aequo)
- Mirificul Lacu Roșu (r. Dezső Mátyás) – Premiul Publicului
- Culturistul (A testépítő, r. Bán Attila)
- MONYO+BABA (r. Simó Ibolya)
- Portrete în pantă (Domboldali portrék, r. Bartincki Tamara)
- Tomi, Ervin și școala (Tomi, Ervin és az iskola, r. Simó Ibolya)
Membrii juriului în 2017:
- Fekete Ibolya – regizoare laureată a premiului Balázs Béla, scenaristă, cadru universitar. Cel mai recent film al ei, Mama și toți țăcăniții din familie, a avut succes în cadrul mai multor festivaluri internaționale de film, a fost filmul cu cei mai mulți spectatori al Filmtettfeszt 2016.
- Szomjas György – regizor, laureat al premiilor Kossuth și Balázs Béla, creator de gen cinematografic – easternul sau gulyáswesternul –, regizorul a numeroase filme documentare.
- Boros Zoltán – regizor de filme documentare, redactor al redacției maghiare de la București a Televiziunii Române încă din 1971, reîntemeietorul acestei redacții – după Revoluție, apoi redactor-șef al aceleiași redacții.
Competiția de scurtmetraje de ficțiune maghiare din Transilvania 2016
Filmele secțiunii de competiție:
- Așa să șchiopătezi! (Csoszogj úgy, r. Szőcs Petra) – Premiul Filmgalopp
- Kendeffy (r. Püsök Botond) – Premiul Publicului
- Infinity Cycles (r. Bende Attila)
- Headhunters (Fejvadász, r. Dragu Erika)
- Văruit de noapte (Éjszakai festés, r. Groșan Cristina)
- Adevăr sau provocare (Igazság vagy merészség, r. Kovács Katalin)
- Rămâne între noi (r. Nagy Anita Noémi)
- Melc, melc-codobelc (Csiga-biga, r. Skovrán Tünde)
Membrii juriului:
- Hegedűs Bálint este un scenarist de al cărui de nume se leagă atât filme artistice, cât și seriale TV. Autor al unor cărți de dezvoltare personală, Hegedűs Bálint a participat și ca editor de scenarii în diverse producții. A înființat o companie de consultanță în domeniul scenariilor și a fost printre primii profesioniști din Ungaria care au organizat schimburi de experiență între scenariști . Actualmente este directorul de dezvoltare a scenariilor în cadrul Fondului Național Maghiar de Film (Ungaria).
- Kárpáti György – conferențiar universitar, secretar principal interimar al Federației Internaționale a Criticilor de Film (FIPRESCI), critic de film, editorul mai multor volume pe teme cinematografice. Va fi unul din coordonatorii workshopului de cronică de film din cadrul Filmtettfeszt.
- Osváth Gábor producător. Și-a început cariera ca freelancer, iar în 2012 a înființat compania Filmfabriq, care în 2014 a devenit Boddah. El a produs filmul Balaton Method, difuzat anul trecut în cadrul Filmtettfeszt, dar și mai multe scurtmetraje, filme documentare și producții TV.
Competiția de scurtmetraje de ficțiune maghiare din Transilvania 2015
Filmele secțiunii de competiție:
- Poveste (Mese, r. Bertóti Attila) – Premiul Filmgalopp (ex aequo)
- Romanian Sunrise (r. Visky Ábel) – Premiul Filmgalopp (ex aequo); Premiul Publicului
- Client (Kliens, r. Halmen József)
- După sezon (Szezon után, r. Moldovai Katalin)
- Imobil (Ingatlan, r. Besenyei Katalin)
- Investiția perfectă (Tökéletes befektetés, r. Simó Ibolya)
- Memento (r. Bende Attila)
- Paradisul roșiei (A Paradicsom, r. Bán Attila)
- Phenomena (r. Fazekas Gyöngyi)
- Ridică-te și umblă! (Kelj fel, és járj!, r. Bán József)
- Sub gheață (Jég alatt, r. László Barna)
Membrii juriului în 2015:
- Angelusz Iván, producător principal al Katapult Film, casă de producţie pe care a înfiinţat-o în 2002 împreună cu restul membrilor clasei cineastului Simó Sándor. Este responsabil pentru mai multe coproducţii româno-maghiare. La Filmtettfest 2015 reprezintă, în calitate de producător, filmul "Parcarea".
- Mihai Fulger, critic de film, membru al juriilor FIPRESCI în cadrul mai multor festivaluri internaţionale de film, redactor al revistei Film, a scris pentru mai multe publicaţii, precum Cultura, Observator Cultural şi istoriafilmului.ro.
- Szimler Bálint, regizor de film, a realizat mai multe scurtmetraje şi filme documentare. Producţia "Sunt aici" s-a aflat în competiţie la Festivalul de la Cannes, a fost nominalizată la categoria scurtmetraj în cadrul Festivalului Filmului European 2010 şi a câştigat premiul pentru scurtmetraj în 2010, la Săptămâna Filmului Maghiar. Szimler Bálint este prezent la Filmtettfest şi în calitate de regizor al filmului "Metoda Balaton".