Pasărea se așează pe o ramură imaginară a câștigat premiul cel mare al Filmgalop
În această seară, la cinematograful Victoria din Cluj-Napoca, au fost decernate premiile celei de-a 24-a ediții a Zilelor Filmului Maghiar.
Personajul principal al filmului Pasărea se așează pe o ramură imaginară lucrează ca mineralog în Germania și călătorește acasă, în Transilvania, pentru a participa la o nuntă. Filmul este regizat de Paniti Roland, iar rolul principal este interpretat de Tompa Eszter. Potrivit motivației juriului – format din Moldovai Katalin, Szabó R. Ádám și Varga Ferenc – filmul „își spune povestea fără clișee, cu un stil narativ unic, personaje memorabile, atât principale, cât și secundare, și o naturalețe demnă de invidiat”. Lucrarea de 23 de minute a fost realizată ca film de licență în Departamentul Maghiar de Cinematografie și Media al Universității Babeș-Bolyai. Premiul constă în trofeul Filmgalop și o recompensă financiară de 700 000 de forinți, oferită de NFI Ungaria.
Premiul special al juriului – constând într-o recompensă financiară de 300 000 de forinți, oferită tot de NFI, și un alt trofeu Filmgalop – a fost câștigat de Jackpot, o coproducție inedită între UBB și Universitatea Sapientia, regizată de Makkai Márk. Personajul principal este un tânăr dependent de jocurile de noroc, care încearcă să ceară bani de la prietena sa, o barmaniță, prezentând drept justificare o poveste tragică despre niște gangsteri balcanici. „Este o lucrare excelentă, cu un stil vizual puternic, și este deosebit de plăcut faptul că folosește cu măiestrie și umorul” – a declarat juriul. Premiul a fost ridicat de Molnár Sámuel, directorul de imagine și coproducătorul filmului.
Anul acesta, Autoritatea Națională pentru Comunicații și Media de la Budapesta (NMHH) a oferit un premiu de 200 000 de forinți pentru filmul considerat cel mai bun de către juriu în tema protecției copilului și/sau protecției familiei. Premiul a fost câștigat de drama de 10 minute intitulată Fata mea, realizată de Eröss Henrietta, pentru că „prin alegerea sa excelentă de temă, filmul atrage atenția asupra situației unei minorități rareori reprezentate și s-a dovedit a fi cel mai bun film de concurs pe tema protecției copilului și familiei”. Povestea filmului îi prezintă pe Márton și Kriszta, care își cresc fiica cu deficiențe de auz într-un orășel transilvănean, și se ceartă pe tema alegerii școlii: unul preferă școala generală locală, iar celălalt o școală specială. Filmul a câștigat și premiul publicului – un pachet-cadou oferit de Nobila Casa.
Susținătorul local, cu sediul în Cluj-Napoca, a oferit alte două pachete-cadou, care au fost acordate de juriul de specialitate unei tinere actrițe, Kerekes Barbara, „care a jucat excelent, matur și versatil în mai multe filme din secțiunea de concurs”, precum și lui Vaida Emanuel, directorul de imagine al filmului Portocală, „pentru realizarea sa vizuală excepțională”.
În cadrul ceremoniei, Damokos Csaba a primit premiul Sárga Csikó de la Kósa András László, directorul Institutului Liszt din București, iar Ritter György a primit premiul Fám Erika de la Papp Attila Zsolt, redactor Filmtett.