Premiul „Fám Erika”

Începând cu ediția din 2021, premiul pentru critică de film inițiat de Asociația Filmtett în 2019 se va numi Premiul „Fám Erika”. Prin acest gest simbolic, asociația noastră dorește să o comemoreze pe regretata noastră colaboratoare, Erika Fám, estetician al filmului și profesoară din Sfântu Gheorghe.

Fám Erika (1973–2021) – A absolvit facultatea de filosofie în 1997 la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, apoi și-a continuat studiile la Universitatea Ludwig Maximilian din München. Ulterior a lucrat ca profesoară în orașul natal, la Colegiul „Székely Mikó”, unde a introdus – printre primii în Transilvania – comunicarea vizuală ca materie opțională. A contribuit la domeniul studiilor de film timp de decenii în calitate de profesor de filosofie, estetician al filmului, cercetător în domeniul imaginilor vizuale și muzeograf cu atribuții educative. Pe lângă preocupările sale teoretice a regizat și un film documentar. În 2014, a început să lucreze ca ghid la Spațiul Expozițional de Artă Contemporană MAGMA, munca ei fiind premiată și de Muzeul Ludwig din Budapesta. A publicat recenzii de film și teatru în mai multe reviste maghiare din Transilvania, precum și studii în domeniul teoriei imaginilor vizuale, recenzii și scrieri metodologice bazate pe expoziții contemporane. De la înființarea, în anul 2000, a revistei Filmtett, Erika Fám a fost un colaborator extern al acesteia, iar studiile sale aprofundate și valoroase, recenziile și criticile scrise cu un simț estetic fin și interviurile informate și sensibile au însoțit istoria tipărită și online a revistei. La inițiativa sa a fost lansată rubrica MoziABC pentru elevii de liceu. Erika Fám a fost o autoare independentă, dotată cu un simț pedagogic excelent.

Premiul „Fám Erika” 2023

Premiul din acest an îi revine lui Szabó R. Ádám, critic de film născut în Gheorgheni, crescut la Miercurea Ciuc și care locuiește în prezent la Budapesta. Este colaborator regulat al Filmtett de la începutul anului 2013. A absolvit specializarea Cinematografie-fotografie-media la Universitatea Sapientia în 2011, și a devenit interesat de critica de film în timpul studiilor universitare. În 2013, a aplicat cu succes la secția de filmologie a taberei de vară a Asociației Filmtett, unde a continuat să-și extindă cunoștințele în domeniu până când a devenit membru stabil al echipei de autori Filmtett.

În ultimii zece ani, a publicat peste 162 de scrieri pe Portalul Transilvănean de Film Filmtett. Printre altele, a scris studii despre adaptările cinematografice ale seriei Dune, adaptări de jocuri video și filme bazate pe benzi desenate, reprezentări neconvenționale ale lui Hristos; a analizat toposul casei bântuite din filmele de groază și evoluția rolurilor de gen în francize, dar totodată a publicat la noi mai multe referate despre festivaluri și filmări, precum și recenzii de carte. Cele mai multe dintre publicațiile sale sunt însă critici: ca autor transilvănean, analizează cu un simț ascuțit lucrările cineaștilor locali și pe ale celor din Ungaria, dar acceptă cu entuziasm și solicitări editoriale legate de cele mai recente francize hollywoodiene.

Szabó R. Ádám este un jurnalist versatil: a fost editor și prezentator de emisiune la Televiziunea Maghiară din Transilvania, a lucrat ca prezentator la Erdély FM și a publicat pe portalul vásárhely.ro. În prezent, lucrează cu normă întreagă ca director de imagine și editor la Nyitott Akadémia. Pe lângă activitatea sa jurnalistică și de critic, se ocupă cu pasiune și de literatură: volumul său din 2018, Rozsé kalandjai, deconstruiește genul romanului polițist.

Premiul „Fám Erika” 2022

În acest an, premiul i se acordă lui Váró Kata Anna, estetician al filmului, critic de film și teatru, profesor universitar din Debrețin.

Váró Kata Anna s-a născut la Kecskemét și a absolvit studiile la Facultatea de Litere de la Universitatea „Kossuth Lajos” din Debrețin. A obținut diploma de profesor de limbă și literatură engleză la Institutul Anglo-American, apoi a absolvit specializarea Studii Cinematografice și Media din cadrul Facultății de Litere a Universității „Eötvös Lóránd”. Titlul de doctor l-a obținut de la Universitatea de Teatru și Film din Budapesta. În prezent, predă la Institutul de Anglistică al Universității Reformate „Károli Gáspár”, precum și materii legate de film și comunicații la Universitatea din Debrețin, fiind membră a Consiliului pentru Artă din cadrul Centrului de Artă al universității. De asemenea, este membră în comisia premiului acordat de Teatrul „Csokonai” din Debrețin.

Scrierile sale au apărut, printre altele, în reviste precum Nagyvilág, Kritika, Filmkultúra și Műút. Revista Műút i-a acordat premiul pentru jurnalism de artă. Este organizator și membru permanent al juriului la festivalul de film Malter din Debrețin. Este responsabil de programe în cadrul festivalului de film Cinematik Piestany din Slovacia.

Din 2004 este autor permanent la Filmtett. A scris reportaje vii și expresive despre nenumărate festivaluri de film, se simte ca acasă la Cannes, Veneția și Sundance și intervievează în mod regulat vedete mondiale. Criticile sale compuse cu bun gust, eseurile ușor de citit și bine documentate se axează în principal pe cultura cinematografică anglo-saxonă, Váró Kata Anna având o afinitate deosebită pentru tot ceea ce este legat de Shakespeare. În 2022, se întoarce la Filmtettfeszt, după ce în urmă cu câțiva ani a fost unul dintre mentorii atelierului de critică al festivalului.

În anii precedenți, premiul pentru critică de film al Asociației Filmtett i-a fost acordat criticului de film Pernecker Dávid, istoricului de film Ferenczi Szilárd și criticului de film și reporterului Soós Tamás.

Premiul „Fám Erika” 2021

În 2021 premiul îi revine lui David Pernecker.

Estetician al filmului din Pécs, Ungaria, Pernecker este un autor constant al platformei Filmtett de exact unsprezece ani, fiind unul dintre cei mai de încredere „furnizori” ai rubricii de recenzii de film. Mereu la curent cu tendințele contemporane, aproape nu există subiect pe care să nu-l poată comenta, dar este cert că el este vocea maghiară a lui Terrence Malick la Filmtett. Are opinii puternice și un stil inconfundabil, elanul textelor sale dezvăluie identitatea autorului înainte de a ne uita la micul portret atașat scrierii.

Nu numai că a îmbogățit rubrica de critică de film de-a lungul anilor, dar a abordat și unele fenomene mai interesante, ciudate sau supărătoare ale culturii cinematografice contemporane în rubrica de publicistică (s-a ocupat printre altele cu filme despre concerte inedite și cu reprezentările cinematografice ale vedetelor pop, cu tehnologia CGI care câștigă teren, cu istoria adaptărilor de benzi desenate cu supereroi, cu noile tendințe în materie de afișe de film, cu fenomenul uncanny valley, întrebându-se, plin de curaj și „obrăznicie”, oare de ce plângem la cinema și cine are nevoie de critică de film), dar la nevoie poate discuta și relația dintre jocuri video/PC și film.

Dacă există cineva care poate să spună imediat dacă un film este prost din întâmplare sau în mod intenționat, el este acela. Peste 180 de texte redactate pentru noi de Pernecker sunt disponibile (în limba maghiară) la https://www.filmtett.ro/szerzo/pernecker-david/

Premiul pentru critică de film 2020

În 2020, premiul i se acordă istoricului de film Szilárd Ferenczi.

Premiul Pentru Critică De Film 2019

În 2019, premiul i se acordă criticului de film și reporterului Tamás Soós.