Premiul „Fám Erika”

Începând cu ediția din 2021, premiul pentru critică de film inițiat de Asociația Filmtett în 2019 se va numi Premiul „Fám Erika”. Prin acest gest simbolic, asociația noastră dorește să o comemoreze pe regretata noastră colaboratoare, Erika Fám, estetician al filmului și profesoară din Sfântu Gheorghe.

Fám Erika (1973–2021) – A absolvit facultatea de filosofie în 1997 la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, apoi și-a continuat studiile la Universitatea Ludwig Maximilian din München. Ulterior a lucrat ca profesoară în orașul natal, la Colegiul „Székely Mikó”, unde a introdus – printre primii în Transilvania – comunicarea vizuală ca materie opțională. A contribuit la domeniul studiilor de film timp de decenii în calitate de profesor de filosofie, estetician al filmului, cercetător în domeniul imaginilor vizuale și muzeograf cu atribuții educative. Pe lângă preocupările sale teoretice a regizat și un film documentar. În 2014, a început să lucreze ca ghid la Spațiul Expozițional de Artă Contemporană MAGMA, munca ei fiind premiată și de Muzeul Ludwig din Budapesta. A publicat recenzii de film și teatru în mai multe reviste maghiare din Transilvania, precum și studii în domeniul teoriei imaginilor vizuale, recenzii și scrieri metodologice bazate pe expoziții contemporane. De la înființarea, în anul 2000, a revistei Filmtett, Erika Fám a fost un colaborator extern al acesteia, iar studiile sale aprofundate și valoroase, recenziile și criticile scrise cu un simț estetic fin și interviurile informate și sensibile au însoțit istoria tipărită și online a revistei. La inițiativa sa a fost lansată rubrica MoziABC pentru elevii de liceu. Erika Fám a fost o autoare independentă, dotată cu un simț pedagogic excelent.

Premiul „Fám Erika” 2022

În curând...

Premiul „Fám Erika” 2021

În 2021 premiul îi revine lui David Pernecker.

Estetician al filmului din Pécs, Ungaria, Pernecker este un autor constant al platformei Filmtett de exact unsprezece ani, fiind unul dintre cei mai de încredere „furnizori” ai rubricii de recenzii de film. Mereu la curent cu tendințele contemporane, aproape nu există subiect pe care să nu-l poată comenta, dar este cert că el este vocea maghiară a lui Terrence Malick la Filmtett. Are opinii puternice și un stil inconfundabil, elanul textelor sale dezvăluie identitatea autorului înainte de a ne uita la micul portret atașat scrierii.

Nu numai că a îmbogățit rubrica de critică de film de-a lungul anilor, dar a abordat și unele fenomene mai interesante, ciudate sau supărătoare ale culturii cinematografice contemporane în rubrica de publicistică (s-a ocupat printre altele cu filme despre concerte inedite și cu reprezentările cinematografice ale vedetelor pop, cu tehnologia CGI care câștigă teren, cu istoria adaptărilor de benzi desenate cu supereroi, cu noile tendințe în materie de afișe de film, cu fenomenul uncanny valley, întrebându-se, plin de curaj și „obrăznicie”, oare de ce plângem la cinema și cine are nevoie de critică de film), dar la nevoie poate discuta și relația dintre jocuri video/PC și film.

Dacă există cineva care poate să spună imediat dacă un film este prost din întâmplare sau în mod intenționat, el este acela. Peste 180 de texte redactate pentru noi de Pernecker sunt disponibile (în limba maghiară) la https://www.filmtett.ro/szerzo/pernecker-david/

Premiul pentru critică de film 2020

În 2020, premiul i se acordă istoricului de film Szilárd Ferenczi.

Premiul Pentru Critică De Film 2019

În 2019, premiul i se acordă criticului de film și reporterului Tamás Soós.