Despre Filmtettfeszt – Zilele Filmului Maghiar

Despre Filmtettfeszt – Zilele Filmului Maghiar

Despre Filmtettfeszt – Zilele Filmului Maghiar

Prima ediţie a festivalului Filmtettfeszt a fost organizată în anul 2001 cu scopul de a prezenta publicului clujean filme de artă produse recent în Ungaria, premiate la diferite festivaluri internaţionale, dar care nu au intrat în distribuţie cinematografică în România. În acelaşi timp organizatorii au dorit să asigure un prilej de prezentare cineaştilor maghiari transilvăneni deja cunoscuţi sau aflaţi încă la început de carieră.

Premiul Mânzul Şarg pentru întreaga carieră este oferit anual, din 2012 unei personalități de marcă a cinematografiei care, prin activitatea sa, a sprijinit sau sprijină formarea tinerilor cineaşti transilvăneni, precum și a celor deja consacrați. Din anul 2015 festivalul îi premiază și cei mai talentați tineri: secțiunea de competiție Filmgalopp așteaptă an de an scurtmetraje de ficțiune sau documentare ale tinerilor creatori transilvăneni.

De-a lungul anilor a crescut numărul filmelor proiectate, a genurilor şi invitaţilor din breaslă prezente la festival, dar şi a locaţiilor: la fel ca și anul trecut, în 2020 – mulțumită numeroaselor organizații partenere – avem bucuria de a organiza proiecţii simultane în 15 oraşe.

Anul 2020 însă a adus și o altă noutate uriașă: cinematografele închise în primăvară din cauza pandemiei s-au redeschis abia la începutul lunii septembrie. În calitate de organizatori, cel mai important scop al nostru a fost să organizăm ediția de anul acesta în condiții de siguranță, de aceea organizăm o mulțime de proiecții în aer liber. În toate locațiile cerem spectatorilor respectarea riguroasă a normelor de igienă și sanitare de prevenție.

Intrarea este liberă la toate proiecţiile şi evenimentele speciale din program. 

Filmele rulează subtitrate în limba română.