Vă prezentăm juriul competiției Filmgalopp!

Vă prezentăm juriul competiției Filmgalopp!

Vă prezentăm juriul competiției Filmgalopp!

Un director de imagine și regizor, o profesoară universitară și o jurnalistă vor decide cine va primi anul acesta premiul cel mare oferit în competiția destinată tinerilor regizori de film documentar Filmgalopp.

Premiul competiției Filmgalopp este o versiune mai mică a Premiului Mânzul Șarg, o operă înnoită în fiecare an realizată de artista plastică Jankó Szép Noémi. Trofeul și suma de 1 milion de forinți oferită de Institutul Național de Film din Ungaria sunt acordate ca urmare a deciziei unui juriu de specialitate. Iar membrii juriului sunt:

  • Gergely Zsuzsa este jurnalist cultural, redactor de radio și, din 1996, membru de bază al redacției maghiare de la Radio România Cluj. Autoare a sute de interviuri de calitate, vizionează filme până „la epuizare” la festivaluri, citește până în zori după câte o lansare de carte, este prima care relatează despre premierele de teatru, dar îi place să exploreze și misterele artelor plastice și ale dansului. Interesul, entuziasmul, curiozitatea și profesionalismul ei sunt un model pentru zeci de colegi mai tineri.
  • Váró Kata Anna este un estetician de film, critic de film și teatru, profesor universitar din Debrețin. Predă la Institutul de Anglistică al Universității Reformate „Károli Gáspár” și la Universitatea din Debrețin, fiind membră a Consiliului pentru Artă din cadrul Centrului de Artă al universității. De asemenea, este membru în comisia premiului de excelență acordat de Teatrul „Csokonai” și al asociației internaționale a criticilor. Este membru permanent al juriului și organizator al Festivalului de Film Malter și responsabil de programe pentru Cinematik Piestany din Slovacia. Colaborator regulat la Filmtett din 2004, câștigător al Premiului Fám Erika în 2022.
  • Vízkelety Márton este director de imagine și regizor independent. A început să se ocupe de fotografie în liceu, apoi a absolvit specializarea de director de imagine la Universitatea de Artă Teatrală și Cinematografică din Budapesta în 2017. Se ocupă mai ales de scurtmetraje și filme documentare, cu acestea din urmă fiind invitat recurent la festivaluri de film precum cel din Sarajevo, TriBeCa, ZagrebDox și DokLeipzig. Din 2013 este partener de creație cu Ugrin Julianna, cei doi colaborând ca director de imagine, respectiv producător de exemplu la Tren spre maturitate (Reményvasút, 2015) și Aur lichid (Folyékony arany, 2019). Prima creație realizată împreună în calitate de regizori este filmul Decizia (A döntés) din 2022.

Competiția se va desfășura în timpul festivalului, în perioada 4-8 octombrie. Filmele vor putea fi vizionate și online timp de cinci zile pe site-ul festivalului. De asemenea și votul publicului se va desfășura online, până în 6 octombrie, miezul nopții. Rezultatul votului va fi publicat în cadrul ceremoniei de închidere din 7 octombrie. Pentru detalii merită să te întorci pe site-ul festivalului!