Simon magicianul a împlinit 25 de ani

Unde: Cinema Victoria, Cluj-Napoca

Proiecția filmului Simon magicianul va fi urmată de o sesiune Q&A cu regizoarea acestuia, Enyedi Ildikó.

La fel ca magicianul Péter, filmul lui Enyedi Ildikó poate păcăli ușor spectatorul. Titlul și subtitrarea din prolog sugerează că suntem pe cale să vedem o parafrază a Noului Testament. Simon Magul, care apare în cea de-a cincea carte a Noului Testament, în Faptele Apostolilor, este în cârdășie cu diavolul și face minuni pentru a-i ameți pe oamenii de rând. El este convertit în cele din urmă de apostolul Filip, dar Simon nu este mulțumit, oferindu-le apostolilor bani pentru capacitatea lor de a transmite Duhul Sfânt. Simon apare și într-un document apocrif, Faptele Apostolului Petru, în care rivalizează cu apostolul Petru și se îngroapă pentru trei zile.

Deși filmul lui Enyedi folosește unele elemente din legendă, inversează rolurile. Simon este cel care nu este interesat nici de bogăția materială, nici de faimă, în timp ce Petru este fericit să joace rolul de profet, iar ideea unui duel care transformă actul învierii lui Hristos într-un spectacol financiar și mediatic vine tot de la el. Totodată, Simon magicianul nu abordează tema religiei și a credinței, iar la fel ca filmul de debut al regizoarei, Az én XX. századom (’Secolul meu XX’) și Bűvös vadász (’Vânătorul fermecat’, 1994), spune o poveste mitică, dar într-o formă mult mai simplă, mai directă. Adevărata miză se află în firul romantic.

Enyedi a realizat filmul în spiritul școlii filozofice gnostice care a luat naștere în anii 1970 și a presupus existența bunătății atotcuprinzătoare și a energiei pozitive cosmice. Scenariul a fost scris în sens invers, începând de la ultima scenă.

Filmul, o coproducție franco-ungară, a fost adesea turnat într-o manieră de gherilă din cauza bugetului restrâns, dar a reușit să ne ofere o interpretare de neuitat (Andorai Péter) și una dintre cele mai frumoase scene finale din istoria cinematografiei maghiare.