Sinopsis
La începutul anilor 1950, în Ungaria aflată sub regimul totalitar al Partidului Muncitoresc Maghiar, ţăranul József Pelikán primeşte un post important şi urcă pas cu pas în ierarhia comunistă, fără să înţeleagă prea bine ce i se întâmplă şi datorită căror merite deosebite este promovat. Până într-o zi, când i se cere să returneze "favoarea" depunând mărturie falsă împotriva unui bun prieten, într-un proces înscenat.
Interzis timp de zece ani în Ungaria, filmul „Martorul” este considerat una dintre cele mai importante satire la adresa comunismului realizate în cinematografia est-europeană. Filmul a fost proiectat pentru prima dată în 1981, la Festivalul de Film de la Cannes, iar apoi avut premiera în Ungaria și în alte 32 de țări.
Pe baza singurei copii necenzurate a fost posibilă reconstrucția variantei originale cu ajutorul tehnicilor digitale. Restaurarea filmului, la rezoluție 4K, este rezultatul muncii comune a Arhivei de Film și Laboratorului de Film din Ungaria, cu colaborarea a 30 de specialiști și a Cameramanilor Maghiari
„Martorul e ca o întâlnire între Kafka, Orwell, Pinter și Hašek (bravul soldat Švejk)… Felul în care coșmarul birocrației, amestecat cu motivele Big Brother, materializează dinspre mașinăria executantă de stat în direcția lui Pelikán József nu are niciun pic de umor, ci e sinistru și de un echivoc de neconceput.” (Alex Keneas, Newsday Garden City, 14 iulie 1984)