Încredere

Dramă | Ungaria | 101 minute | 1979 | Subtitrare: RO | 12+
Vezi trailer

Sinopsis

Al Doilea Război Mondial e în toi când Kata, ieșind de la cinema, este oprită de un om misterios care o avertizează să nu se ducă acasă, fiindcă adepții Partidului Crucilor cu Săgeți le percheziționează locuința. Soțul ei este o figură importantă a rezistenței de stânga, așa că mișcarea are grijă și de ea și o plasează într-o casă de la marginea orașului. Acolo, Kata va trebui să trăiască ca fiind soția lui János, care de asemenea se ascunde sub un pseudonim. Forțați sub același acoperiș, cei doi sunt neîncrezători unul față de celălalt la început, dar încet-încet se îndrăgostesc.

Acest film mai puțin cunoscut, dar poate cel mai frumos și intim din cariera lui István Szabó este despre perioada Holocaustului, dar spune multe și despre regimul în care a fost realizat. Szabó a condensat, în încercările de refugiere din fața fasciștilor, anxietatea omniprezentă pe care oamenii o trăiau în perioada socialismului, plină de informatori: toată lumea este suspectă, nu poți avea încredere în nimeni pentru că oricine te poate denunța. 

Încredere este un film deosebit de curajos și provocator în acest sens deoarece nu aruncă responsabilitatea numai asupra dictaturilor: atrage atenția și asupra vinovăției omului de rând care își răzbună nemulțumirile personale denunțându-și inamicul – când în fața fasciștilor, când în fața soldaților sovietici.

Încredere este un film sfâșietor despre dragoste în timpul războiului, în care emoțiile și jocurile de gelozie în care se implică îndrăgostiții sunt deosebit de acute din cauza circumstanțelor – Szabó ajunge aproape în adâncuri à la Bergman în reprezentarea psihicului uman, iar actorii pot fi văzuți în cele mai memorabile roluri din viața lor.

Ildikó Bánsági, actrița din rolul principal, va participa la proiecția de la Cluj a filmului.

Titlu românesc:
Încredere

Titlu original:
Bizalom


Regie: Szabó István

Autor: Szabó István, Szántó Erika

Scenariu: Szabó István

Distribuție: Bánsági Ildikó, Andorai Péter, Balázsovits Lajos, Halász Judit, Bezerédi Zoltán, Dunai Tamás, Kishonti Ildikó

Imagine: Koltai Lajos

Montaj: Csákány Zsuzsa

Muzică: Polgár Tibor

Decoruri: Schöffer Ferenc

Costume: Mátrai Teréz

Companie producătoare: Mafilm, Objektív Film

Proiecții în cadrul Zilelor Filmului Maghiar

6 octombrie 2021, miercuri, 21:00, Cinema Victoria, Cluj-Napoca