Actorul András Hatházi va primi Premiul Mânzul Șarg

Actorul András Hatházi va primi Premiul Mânzul Șarg

Actorul András Hatházi va primi Premiul Mânzul Șarg

Premiul înmânat la gala de premiere a festivalului Filmtettfeszt este un omagiu adus talentului și dedicării unui cineast sau artist transilvănean de excepție. În 2022, premiul i se acordă lui Hatházi András.

Anul acesta Premiul Mânzul Șarg împlinește 11 ani. Purtând ca nume titlul primului lungmetraj maghiar transilvănean, premiul este acordat anual de Asociația Filmtett câte unei personalități care a obținut merite deosebite în calitate de artist, cineast, instructor, îmbogățind cultura cinematografică maghiară din Transilvania, și care sprijină sau a sprijinit în mod semnificativ dezvoltarea carierei cineaștilor transilvăneni începători și experimentați. Premiul înmânat la gala de premiere a festivalului Filmtettfeszt este un omagiu adus talentului și dedicării unui cineast sau artist transilvănean de excepție. În 2022, premiul i se acordă lui Hatházi András.

Hatházi András s-a născut în 1967 la Brașov. După un an în care a studiat matematică la facultate, cariera sa a luat o întorsătură radicală. Și-a încetat studiile, s-a mutat acasă la Sfântu Gheorghe, unde a lucrat ca muncitor necalificat și achizitor, apoi după un examen de admitere luat cu succes, a obținut diploma de actor în 1992 de la Academia de Artă Teatrală din Târgu Mureș, studiind în clasa lui Lohinszky Lóránd. După alți 10 ani, a obținut diploma DLA de la Universitatea de Teatru și Film din Budapesta.

În anii ’90, a fost membru al companiei Teatrului Maghiar de Stat din Cluj – în prezent este actor independent –, începând în paralel să predea la Universitatea „Babeș–Bolyai” și la universitatea de artă teatrală din Târgu Mureș. În ultimele două decenii a fost director-adjunct de teatru, șef de departament universitar, prodecan și membru în senat – iar în prezent este profesor la Facultatea de Teatru și Film din cadrul Universității „Babeş-Bolyai”.

A scris piese de teatru, adaptări, scenarii, poezie, proză, eseuri. Activitatea sa vastă include peste 100 de roluri pe scenă și în filme, precum și regizări de spectacole de teatru, teatru de păpuși și scurtmetraje. A jucat în filme românești multipremiate: a fost Nelu, paznicul plictisit al supermarketului din Salonta în Morgen, regizat de Marian Crișan; bucătar cu normă întreagă în următorul film al regizorului, drama polițistă intitulată Orizont; și cel mai recent a apărut în rolul primarului în filmul R.M.N., prezentat la Cannes. Îl îndrăgesc și regizorii din Ungaria: Hatházi a jucat rolul profesorului pensionar obsedat în Valan – Valea îngerilor și pe cel al unui medic cercetător care efectuează un studiu asupra unui medicament în comedia încă nelansată în Transilvania, Zanox – Kockázatok és mellékhatások (Zanox – Riscuri și efecte secundare).

Printre numeroasele sale distincții se numără Premiul Jászai Mari, Premiul Gábor Miklós, Crucea de Cavaler a Ordinului de Merit al Ungariei, două Premii UNITER, fiind nominalizat de două ori la Premiul Gopo, „Oscarul românesc”, pentru mai bun actor într-un rol principal.

În cinstea lui Hatházi András, vom proiecta la Cluj scurtmetrajul intitulat Tetemre hívás, o adaptare după balada poetului Arany János.