Zilele Filmului Maghiar 2023: peste 7000 de spectatori în 16 localități

Zilele Filmului Maghiar 2023: peste 7000 de spectatori în 16 localități

Zilele Filmului Maghiar 2023: peste 7000 de spectatori în 16 localități

Peste 7000 de cinefili au participat la Zilele Filmului Maghiar Filmtettfeszt 2023, festival
desfășurat în Cluj și în alte 15 localități din Transilvania între 4 și 8 octombrie, în organizarea
Asociației Filmtett. Cei mai mulți spectatori au participat la proiecțiile din Cluj: 2746.

Zilele Filmului Maghiar 2023 au inclus 120 de proiecții în Cluj-Napoca – la Cinema Victoria și Cinema Arta, precum și la Oradea, Arad, Timișoara, Satu Mare, Baia Mare, Gherla, Săvădisla, Sibiu, Brașov, Sfântu Gheorghe, Târgu Secuiesc, Covasna, Gheorgheni, Miercurea Ciuc și Odorheiu Secuiesc.

Cinefilii au putut viziona 17 lungmetraje, 5 documentare, dar și scurtmetraje – atât pelicule ungare premiate, cât și creații din Voivodina. De asemenea, doritorii au urmărit documentarele transilvănene participante la competiția Filmgalopp din cadrul festivalului, precum și filmele tinerilor participanți la workshopul de specialitate Filmtett din această vară. Pe parcursul Zilelor Filmului Maghiar cinefilii au putut participa la 20 de întâlniri cu protagoniștii sau echipele filmelor cărora au putut să le adreseze întrebări. Intrarea la toate proiecțiile festivalului a fost liberă, iar filmele au avut subtitrare în limba română.

Câștigător al competiției Filmgalopp – adresată documentarelor realizate de tineri cineaști transilvăneni – a fost desemnat Vecinii noștri, regizat de Dénes Petra, care a câștigat și premiul publicului. Documentarul vorbește despre problema urșilor din Secuime.

Premiul Mânzul Șarg pentru întreaga carieră i-a fost acordat regizorului, operatorului și universitarului clujean Róbert Lakatos. Premiul este oferit anual, din 2012, şi onorează o personalitate de marcă a cinematografiei maghiare care, prin activitatea sa, a sprijinit sau sprijină formarea cineaştilor transilvăneni.