Váró Kata Anna va primi premiul pentru critică de film a Zilelor Filmului Maghiar 2022

Váró Kata Anna va primi premiul pentru critică de film a Zilelor Filmului Maghiar 2022

Váró Kata Anna va primi premiul pentru critică de film a Zilelor Filmului Maghiar 2022

Premiul pentru critică de film înființat în 2019 de Asociația Filmtett este înmânat în cadrul galei de închidere a festivalului Filmtettfeszt câte unui colaborator extern de excepție, care contribuie cu fidelitate de mai mulți ani la conținutul portalului Filmtett și dispune de un bogat portofoliu. Trofeul este o versiune mai scundă a Premiului Mânzul Șarg. Premiul pentru critică a adoptat numele de Premiul Fám Erika în 2021. Prin acest gest simbolic, asociația dorește să aducă un omagiu colegei noastre, răposata esteticiană și profesoară de film Fám Erika din Sfântu Gheorghe. În acest an, premiul i se acordă lui Váró Kata Anna, estetician al filmului, critic de film și teatru, profesor universitar din Debrețin.

Váró Kata Anna s-a născut la Kecskemét și a absolvit studiile la Facultatea de Litere de la Universitatea „Kossuth Lajos” din Debrețin. A obținut diploma de profesor de limbă și literatură engleză la Institutul Anglo-American, apoi a absolvit specializarea Studii Cinematografice și Media din cadrul Facultății de Litere a Universității „Eötvös Lóránd”. Titlul de doctor l-a obținut de la Universitatea de Teatru și Film din Budapesta. În prezent, predă la Institutul de Anglistică al Universității Reformate „Károli Gáspár”, precum și materii legate de film și comunicații la Universitatea din Debrețin, fiind membră a Consiliului pentru Artă din cadrul Centrului de Artă al universității. De asemenea, este membră în comisia premiului acordat de Teatrul „Csokonai” din Debrețin.

Scrierile sale au apărut, printre altele, în reviste precum Nagyvilág, Kritika, Filmkultúra și Műút. Revista Műút i-a acordat premiul pentru jurnalism de artă. Este organizator și membru permanent al juriului la festivalul de film Malter din Debrețin. Este responsabil de programe în cadrul festivalului de film Cinematik Piestany din Slovacia.

Din 2004 este autor permanent la Filmtett. A scris reportaje vii și expresive despre nenumărate festivaluri de film, se simte ca acasă la Cannes, Veneția și Sundance și intervievează în mod regulat vedete mondiale. Criticile sale compuse cu bun gust, eseurile ușor de citit și bine documentate se axează în principal pe cultura cinematografică anglo-saxonă, Váró Kata Anna având o afinitate deosebită pentru tot ceea ce este legat de Shakespeare. În 2022, se întoarce la Filmtettfeszt, după ce în urmă cu câțiva ani a fost unul dintre mentorii atelierului de critică al festivalului.

În anii precedenți, premiul pentru critică de film al Asociației Filmtett i-a fost acordat criticului de film Pernecker Dávid, istoricului de film Ferenczi Szilárd și criticului de film și reporterului Soós Tamás.