S-a dat start festivalului Filmtettfeszt Zilele Filmului Maghiar, ed. a 20-a

S-a dat start festivalului Filmtettfeszt Zilele Filmului Maghiar, ed. a 20-a

S-a dat start festivalului Filmtettfeszt Zilele Filmului Maghiar, ed. a 20-a

Figurine haioase de carton ajutând respectarea distanței sociale, recipiente cu dezinfectant la îndemână – a început o ediție mai specială a Zilelor Filmului Maghiar.

Mulțimea adunată azi după masă în fața cinematografului clujean Victoria arăta diferit de publicul edițiilor precedente: oamenii purtau mască facială, iar intrarea se făcea lent, unul după altul, după măsurarea temperaturii și dezinfectarea mâinilor fiecăruia. Oamenii care nu au văzut un interior de cinema din martie au întâlnit noutăți și în sală: jumătate dintre scaune erau „ocupate” deja de figurine de carton.

Gazdele festivalului, Tünde Buryán – bine cunoscută de public din emisiunile difuzate de Radio Paprika – și actorul clujean Csaba Marosán au deschis festivalul atrăgând totodată atenția tuturor asupra regulilor de participare, respectarea normelor igienice și de distanțare socială.

Directorul festivalului, Bálint Zágoni a vorbit despre marea dilemă a organizatorilor, dilemă legată de situația creată de pandemie, și și-a exprimat convingerea că echipa a adus decizii severe dar corecte, iar astfel vor putea celebra cu demnitate această ediție jubiliară a festivalului. Filmtettfeszt se va prezenta acum sub formă de festival hibrid: alături de obișnuitele proiecții cinematorgafice vor avea loc proiecții în aer liber în curtea Muzeului de Artă dar se vor ține și câteva proiecții online.

Klára Buzogány a recomandat publicului câteva evenimente din program precum filmul artistic Povești mărunte (Apró mesék) realizat de duoul regizor-scenarist Attila Szász-Köbli Norbert care se va întoarce acum la Cluj, sau Treasure City de Szabolcs Hajdu turnat parțial în orașul de lângă Someș. Organizatoarea a precizat că deși anul acesta filmele de scurtmetraj vor fi mai puține la număr, această secțiune este formată numai din filme multipremiate pe foruri internaționale, iar programul va fi completat de două rarități cinematografice: cele două variante „mixate” ale Trenului fantomă și marele clasic Fotografia.

Viceprimarul Emese Oláh a apreciat curajul organizatorilor și a felicitat participanții secțiunii de competiție Filmgalopp.

Festivitatea de deschidere a continuat cu vizionarea filmului documentar Povești din închisoare (Mesék a zárkából) realizat de tânărul regizor de origine clujeană, Ábel Visky.

Anul acesta Zilele Filmului Maghiar se vor desfășura paralel în 15 orașe, datorită partenerilor organizatori locali. Programul întreg poate fi accesat pe site-ul festivalului. Filmele rulează subtitrate în limba română, iar intrarea este liberă, pe bază de rezervare. Purtarea măștii de protecție, verificarea temperaturii și dezinfectarea mâinilor sunt obligatorii.