Premiul Mânzul Șarg i se acordă lui Lakatos Róbert

Premiul Mânzul Șarg i se acordă lui Lakatos Róbert

Premiul Mânzul Șarg i se acordă lui Lakatos Róbert

Premiul înmânat la gala de închidere a festivalului Filmtettfeszt este un omagiu adus talentului și dedicării unui cineast sau artist transilvănean de excepție.

Lakatos Róbert s-a născut la Cluj în 1968. În aprilie 2000, a absolvit specializarea de operator a prestigioasei Școli Naționale de Film, Televiziune și Teatru din Łódź. Realizează filme noi mai rar – și o face mai mult în rol de regizor decât de operator – și îi place să câștige premii la festivaluri internaționale: Gen(i)us Diabolis a fost premiat în Slovacia, Moszny la Verzió în Budapesta, Tărâmul Liniștii la Moscova, iar primul său lungmetraj, Bahrtalo!, aflat la granița dintre documentar și ficțiune, a fost premiat la prestigiosul festival Karlovy Vary. Cel mai recent film al său, Al cui câine sunt? se întoarce să exploreze această graniță dintre genuri și este la fel de distractiv, doar că de data aceasta este o satiră despre existența politizată a minorității transilvănene.

Lakatos este vicepreședintele și directorul artistic al Asociației Audiovizuale ARGO din Cluj și producător al mai multor filme. Este membru fondator și președinte al Asociației Cineaștilor Maghiari din Transilvania. A fost unul dintre primii autori ai revistei Filmtett, iar rubrica sa „Școala de film”, publicată între 2000 și 2001, în principal despre tehnica cinematografică, este populară până în ziua de azi. De atunci a publicat trei volume independente, iar studiile sale au apărut în revistele ME.dok și Erdélyi Múzeum.

În calitate de conferențiar la Universitatea Sapientia, predă materii practice – regie de film, film documentar, cunoștințe de operator și limbaj cinematografic – zecilor de tineri studenți transilvăneni aflați la început de carieră.

În cinstea lui Lakatos Róbert, vom proiecta la Cluj duminică, 8 octombrie cel mai recent film al regizorului, intitulat Al cui câine sunt eu?.