Premiile festivalului Filmtettfeszt Zilele Filmului Maghiar, 2020

Premiile festivalului Filmtettfeszt Zilele Filmului Maghiar, 2020

Premiile festivalului Filmtettfeszt Zilele Filmului Maghiar, 2020

Ieri seara au fost decernate premiile Filmtettfeszt Zilele Filmului Maghiar, ed. a 20-a în cadrul unei festivități online.

Premiul de excelență al ediției din 2020 i s-a oferit istoricului clujean (de filme) Szilárd Ferenczi, colaborator regulat și loial al revistei Filmtett.

Managerul de producție Miklós Szederkényi a fost premiat cu trofeul Mânzul Șarg. În laudația formulată de colegul său vechi, producătorul Sándor Buglya, acesta a accentuat faptul că filmografia extrem de vastă a premiatului este strâns legată de realitatea și cineaștii ardeleni, Szederkényi întorcându-se deseori la locațiile filmelor sale cu scopuri mai puțin spectaculoase: scopuri caritabile. În onoarea premiatului a fost proiectat online filmul produs de el Măcar Europa... (Legalább Európát...), regizat de István Fischer.

Secțiunea de competiție a festivalului a prezentat anul acesta nouă scurtmetraje de ficțiune foarte diferite unul de celălalt în privința tematicii abordate, genului și a tehnicilor folosite. Premiul Filmgalopp i-a fost decernat ex aequo filmului Liniște, vă rog! (Csendet kérünk) de Kata Incze și România liberă (Szabad Románia) realizat de Timothy Sós și Márton Nagy. În 2020 membrii juriului au fost regizoarea Cristina Groșan, actorul Tibor Pálffy și regizorul Péter Lichter. Filmele din competiție pot fi încă vizionate online pe site-ul festivalului.

Asemenea anilor precedenți, Premiul Mânzul Șarg a constat într-un trofeu (oferit de Institutul Balassi din București) și un milion de forinți (oferiți de Institutul Național de Filme de la Budapesta). Trofeul Filmgalopp este o copie mai mică a Premiului Mânzul Șarg, și este însoțit de un milion de forinți (ambii oferiți de Institutul Balassi, respectiv Institutul Național de Filme).

Programul clujean al festivalului a fost oprit din cauza pandemiei (unul dintre organizatorii acestuia a fost testat pozitiv), astfel festivitatea de premiere s-a desfășurat online, sub forma unui video înregistrat în home-office, într-o jumătate de zi. Premiile fizice vor fi înmânate mai târziu laureaților. Proiecțiile continuă până diseară în toate celelalte 14 orașe (programul lor este disponibil pe site-ul festivalului), dar continuă și programul online: drama Cei care au rămas (Akik maradtak, r. Barnabás Tóth) va putea fi accesată azi între orele 20:00 și miezul nopții, de pe întreg teritoriul României.

(Imaginea a fost realizată la festivitatea de deschidere a Filmtettfeszt Zilele Filmului Maghiar, în Cinematograful Victoria din Cluj Napoca.)