Încă două săptămâni și începem!

Încă două săptămâni și începem!

Încă două săptămâni și începem!

Premiera românească a noului film a regizoarei premiate cu Ursul de Aur, Ildikó Enyedi și încă 13 filme artistice maghiare nou-nouțe – se apropie Zilele Filmului Maghiar!

Filmtettfeszt Zilele Filmului Maghiar vă așteaptă și anul acesta cu o mulțime de filme maghiare nou-nouțe, câteva dintre acestea având relevanță specială în Transilvania sau Banat. Filmul de deschidere, După câte știu (Legjobb tudomásom szerint) de exemplu este o dramă de cuplu care îl are în rolul principal pe actorul târgu-mureșean Balázs Bodolai. Acesta – împreună cu mai mulți actori de origine transilvăneană de ex. Levente Orbán din Nicolești – joacă și în filmul turnat în Maramureș Râpa (Hasadék, r. Balázs Krasznahorkai), în al cărui rol central în găsim pe clujeanul Levente Molnár. În mai multe locații va fi proiectat și filmul Ceciliei Felméri: Spirala (Spirál) este primul lungmetraj al regizoarei din Cluj. Selecția cuprinde două filme documentare – Arzi și luminează! (Lángolj és világíts!) semnată de regizoarea clujeană Ágnes Maksay și filmul documentar pe temă ceangăiască Țara zânelor – Drumul lui Ferenc (Tündérország – Ferenc útja) –, secțiunea de competiție fiind compusă anul acesta din șapte documentare ale unor tineri creatori transilvăneni.

La mai puțin de trei luni de după premiera de la Cannes, noul film al regizoarei premiate cu Ursul de Aur Ildikó Enyedi, Povestea soției mele (A feleségem története) va putea fi vizionat pe marile ecrane din Cluj și Miercurea Ciuc, în premieră românească. Filmul este bazat pe romanul cu același titlu al scriitorului Milán Füst, tradus în peste 20 de limbi și propus pentru Premiul Nobel.

Alături de acestea, ediția a 21-a a Zilelor Filmului Maghiar vă așteaptă cu o selecție de lungmetraje de genuri variate: vă aduce drame (Raport final / Zárójelentés, r. István Szabó, Pregătire pentru a fi împreună o perioadă nedeterminată / Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre, r. Lili Horvát), filme istorice (Lumină naturală / Természetes fény, r. Dénes Nagy), un horror (Post mortem, r. Péter Bergendy), un SF (Picnic cosmic / Űrpiknik, r. Badits Ákos) și o serie de comedii romantice (Frișcă / Hab, Așa ești perfectÍgy vagy tökéletes, Și nici cu tineSeveled, O altă ligăBecsúszó szerelem).

Toate filmele festivalului vor rula cu subtitrare în limba română.

Festivalul va fi organizat anul acesta în 15 localități, cu centrul în Cluj, între 6 și 10 octombrie. Programul poate fi accesat pe site-ul festivalului.

Atenție! Festivalul respectă cu strictețe toate restricțiile epidemiologice actuale. Purtarea măștii, igienizarea mâinilor și respectarea distanțării sociale sunt obligatorii în toate locațiile, pe toată durata evenimentului. Condițiile de participare se pot schimba în funcție de noile reglementări. Pentru mai multe informații vă rugăm să consultați regulat pagina noastră de web!