Filmgalopp 2021: filmele premiate

Filmgalopp 2021: filmele premiate

Filmgalopp 2021: filmele premiate

Juriul a decis, spectatorii au votat, iar noi am anunțat cu câteva minute în urmă premiile secțiunii de competiție a Zilelor Filmului Maghiar, ediția a 21-a.

Premiul publicului îi revine anul acesta tinerei regizoare Boglárka Simó  pentru Stele orfane (Árva csillagok). Filmul povestește despre căminul de copii din Cristuru Secuiesc, ulterior un centru de plasament pentru copii, a fost cel mai mare orfelinat maghiar din România pe perioada existenței sale. Portretul instituției este văzut din prisma unuia dintre foștii locuitori ai ei. Premiul publicului constă în 1000 de lei oferiți de Nobila Casa.

Juriul format din Viktor Oszkár Nagy, Tamás Kollarik și Szilárd Ferenczi a decis să ofere premiul special lui Ferenc Medve, creatorul filmului Locuitorii din stup (Being a Bee). Filmul prezintă o zi din viața albinelor, modul în care ele se luptă cu forțele naturii și cu activitățile umane. Premiul constă în 1000 de lei oferiți de Medline.

Marele premiul al Filmgalopp îi revine anul acesta regizorului Barna László pentru filmul Mâna lui Dumnezeu (Isteni kéz). Filmul realizează portretul lui Csángáló, renumitul cântăreț transilvănean la violă, este lăsat baltă peste noapte de mâna cu care își caută pâinea. Mâna bătrânului maestru începe să tremure ireversibil, iar un muzician care scapă arcușul nu mai poate fi membru al celebrei trupe Szászcsávási Band. Dumnezeu, prim-violonistul tarafului, îl exclude din formația în care a cântat toată viața. Deși ar fi posibil ca boala Parkinson de care suferă Csángáló să fie vindecată, în lumea arhaică în care el trăiește și care acceptă doar ajutorul lui Dumnezeu, o intervenție chirurgicală pe creier este complet de neconceput. Singura speranță a maestrului este ca Bálint, nepotul său cu talente similare, să continue această moștenire muzicală unică în lume. Când aproape totul pare pierdut, doar un miracol, doar mâna lui Dumnezeu mai poate ajuta... Marele premiu constă în 1 milion de forinți oferiți de Institutul Național de Film din Ungaria.

Filmele premiate vor mai putea fi vizionate mâine la Cinema Victoria, de la 12:00.