Festival „early bird” la Gherla

Festival „early bird” la Gherla

Festival „early bird” la Gherla

Azi dimineață vor începe Zilele Filmului Maghiar Filmtettfeszt în orașul Gherla: în Cinematograful Pacea vor fi proiectate două filme, în cadrul festivalului, în 1 și 2 octombrie.

Vineri dimineața de la 10 vă așteptăm la un drăguț film pentru copii și tineret. Micol erou din Hei, frățioare!, Öcsi Balog are cinci ani și un sfert și este în grupa mare la grădiniță. Fiind cel mai mic copil din familie, nimeni nu are timp pentru el. Îl alungă și fratele și mama și bunica, deși Öcsi vrea doar să se joace cu ei. Tatăl său, iute din fire, ca pedeapsă pentru că l-a deranjat în timp ce citea ziarul, îl încuie pe băiețel în baie. Öcsi scapă din captivitatea băii prin intermediul imaginației sale: cu ajutorul a doi pitici, Kököjszi și Bobojsza, pornește în căutarea timpului de care nimeni nu are parte în familia sa. Pe parcursul drumului ajunge dincolo de Tărâmul Fermecat, acolo unde trebuie să se lupte și cu balaurul cu șapte capete.

Filmul va fi proiectat fără subtitrare.

Sâmbătă, 2 octombrie veți putea viziona primul lungmetraj al regizorului Balázs Krasznahorkai. Râpa este povestea unei relații tată-fiu, o dramă desfășurată într-o regiune muntoasă înaltă care evocă atmosfera baladelor. Un medic maghiar se întoarce de la Budapesta în satul natal din Munții Maramureșului pentru înmormântarea tatălui său. Acolo îl întâlnește pe fiul său adolescent pe care nu l-a mai văzut de șaptesprezece ani, iar astfel călătoria planificată ca una scurtă ia o întorsătură fatală.

Pelicula a câștigat premiul pentru cel mai bun film al festivalului Magyar Mozgókép Fesztivál, iar juriului Cinefantasy din São Paulo a oferit premiul pentru cel mai bun actor într-un rol principal clujeanului Levente Molnár.

Filmul va rula cu subtitrare în limba română de la orele 18:00.

În cazul ambelor proiecții intrarea este liberă, în ordinea sosirii, cu respectarea normelor în vigoare.